Aké očkovanie uhrádza zdravotná poisťovňa? - Asisto.sk - porovnanie zdravotných poisťovní

Aké očkovanie uhrádza zdravotná poisťovňa?

Celý svet aj Slovensko dlhé týždne netrpezlivo očakávali, kedy sa vedcom podarí vyvinúť vakcínu proti ochoreniu COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. V tejto súvislosti je vhodné upozorniť aj na celý rad iných užitočných očkovaní proti ochoreniam, ktoré tiež predstavujú bez včasných opatrení smrteľné riziká!

Okrem povinných očkovaní pre deti a dospelých, ktoré sú povinné a zdravotné poisťovne ich preplácajú automaticky, existuje široká škála vakcín na tzv. dobrovoľné očkovanie. V tomto prípade treba počítať s tým, že za vakcínu budete musieť zaplatiť.

Ako je to s benefitmi zdravotných poisťovní v oblasti očkovania? Prehľadne môžete benefity v Asisto.sk.

Zdravotné poisťovne sa v rámci svojich programov pre klientov rozhodli niektoré očkovania uhrádzať v plnom rozsahu alebo formou príspevku. Najčastejšie ide o ochorenia, ktoré môžu mať v prípade nákazy vážne a trvalé následky na zdravie pacientov.

Očkovanie proti chrípke

Závažné infekčné ochorenie dýchacieho systému, ktoré spôsobuje ťažké komplikácie, ako je zápal pľúc, bronchitída, zápal prinosových dutín, zápal stredného ucha či neurologické ochorenia.

Očkovanie proti vírusu HPV

HPV, nazývaný aj ľudský papilomavírus. Niektoré typy môžu spôsobiť rakovinu krčka maternice a zapríčiniť zdravotné komplikácie aj u mužov.

Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde

Vážne ochorenie nervovej sústavy, ktoré sa prenáša pohryznutím infikovaného kliešťa.

Očkovanie proti hepatitíde typu A

Vírusová hepatitída typu A (ľudovo aj choroba špinavých rúk) je závažné ochorenie pečene. Často sa vyskytuje u detí a mladých ľudí.

Očkovanie proti hepatitíde A a B

Oba vírusy spôsobujú ochorenia pečene. Kým typ A hrozí pri zníženej hygiene, typ B sa prenáša pri kontakte s nakazenou osobou.

Očkovanie proti pneumokokom

Pneumokoková infekcia sa šíri najmä v detských kolektívoch. Spôsobuje zápaly stredného ucha, prinosových dutín, priedušiek a pľúc.

Pozor! Viaceré z vyššie vymenovaných očkovaní preplácajú zdravotné poisťovne v plnej výške alebo formou príspevku len do alebo od určitého veku poistenca. Preto je dobré naštudovať si ponuku jednotlivých zdravotných poisťovní a rozhodnúť sa včas.

Ušetriť vzácny čas vám pri tomto rozhodovaní pomôže aj porovnávač ponuky zdravotných poisťovní, ktorý vyhodnocuje aj doplatky na očkovanie. Vyskúšajte Asisto.sk.