Zubný benefit je ťahákom zdravotných poisťovní. V ktorej ho získate najľahšie? - Asisto.sk - porovnanie zdravotných poisťovní

Zubný benefit je ťahákom zdravotných poisťovní. V ktorej ho získate najľahšie?

Ceny zákrokov u zubárov sa pre mnohých Slovákov stávajú z roka na rok finančne náročnejšie. Azda aj preto sa stal tzv. zubný benefit jedným z najvýznamnejších ťahákov zdravotných poisťovní pre získanie či udržanie si poistencov. Preplácanie starostlivosti o chrup, ale aj ponuku ďalších zdravotných benefitov jednotlivých poisťovní, sumarizuje prehľadný porovnávač Asisto.sk.

Príspevok na ošetrenie u dentistu má síce v ponuke každá z troch poisťovní, ale podmienky na jeho získanie nie sú u každej rovnaké. Zubný benefit si u každej poisťovne uplatňujete len v sieti zmluvných lekárov. Čím je sieť spolupracujúcich ordinácií širšia, tým viac klientov si môže zľavu na ošetrenie, či preventívne zákroky uplatniť.

Odporúčame všimnúť si podmienky jeho získania, ktoré sa u jednotlivých poskytovateľov odlišujú. Napríklad aj vo výške preplácanej sumy. Najvyššiu v súhrne ponúka Dôvera (150 eur), najvyššiu pre jednorazové čerpanie zasa Union (100 eur). Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa poskytuje pri jednotlivcoch 60 eur (dvakrát po max. 30 eur), ak vytvoríte 4 až 8 člennú skupinu (viac tu: https://asisto.sk/2021/05/20/zaujali-vas-benefity-zdravotnych-poistovni-ukazuje-sa-ze-viacere-maju-hacik/), je to 120 eur (4 krát po max. 30 eur na ošetrenie).

U všetkých je podmienkou preventívna prehliadka. Pozor, v Unione ju musíte stihnúť v danom kalendárnom roku do 31. marca a VŠZP požaduje okrem preventívky u dentistu aj komplexnú prehliadku u vášho obvodného lekára. Poistencom v Dôvere stačí na uplatnenie zubného benefitu iba prehliadka u zubára kedykoľvek do konca tohto kalendárneho roka a navyše platí aj prehliadka absolvovaná v priebehu vlaňajšieho roka 2020!

Pri porovnávaní cez portál Asisto.sk zistíte, že ani rozsah preplácaných zubných úkonov nie je všade rovnaký. Napríklad v Dôvere od 1. januára 2022 pribudne novinka – z benefitu si môžete dať uhradiť aj náklady na osadenie koruniek a mostíkov, ako aj pečatenie zúbkov u detí, čo bývajú jedny z finančne najnáročnejších úkonov. Okrem toho štvorročné deti, ktorú sú v tejto poisťovni poistené, budú mať nárok na dentálny balíček v hodnote 30 Eur plný praktických pomôcok pri starostlivosti o zúbky. 

Pozor aj na termíny, ktoré si poisťovne stanovili na preplatenie! V lepšom prípade si na svoje peniaze počkáte niekoľko týždňov od doloženia dokladu o úhrade úkonu (Dôvera: 90 dní). V horšom to bude pár mesiacov (Union: 180 dní).

VŠZP delí žiadosti o úhrady zubných benefitov na dva polročné cykly: žiadosti podané do 30. júna vypláca najneskôr do 30.10., žiadosti podané od 1.7. do 31.12. najneskôr do 30.4. nasledujúceho roka. Takto nastavený systém môže čakanie klienta na obdržanie prostriedkov natiahnuť až na pol roka.

Podrobné podmienky čerpania tzv. zubného benefitu si môžete pozrieť na stránkach jednotlivých poisťovní (Dôvera https://www.dovera.sk/poistenec/benefity/pre-vsetkych/preplatime-vam-az-150-eur-rocne-za-zubara, VŠZP https://prihlaska.vszp.sk/penazenka-zdravia/penazenka-zdravia-mini/zuby , Union https://www.union.sk/prispevok-na-osetrenie-u-zubara).

Prehľadné a pravidelne aktualizované informácie o benefitoch pre poistencov nad rámec stanovený zákonom vám prinášame na porovnávacom portáli Asisto.sk.

Klikni na tabuľku pre zväčšenie