Ako zdravotné poisťovne reagujú na Covid-19 a čo ponúkli klientom? - Asisto.sk - porovnanie zdravotných poisťovní

Ako zdravotné poisťovne reagujú na Covid-19 a čo ponúkli klientom?

Témou posledných mesiacov nielen na Slovensku, ale na celom svete, je téma pandémia koronavírusu. Popri individuálnych názoroch k prijímaným opatreniam, medicínskym či epidemiologickým riešeniam autorít, je tu aj otázka prístupu zdravotných poisťovní k ich poistencom v tomto období.

Porovnávací portál Asisto.sk si posvietil na to, ako zdravotné poisťovne zareagovali na situáciu v čase pandémia Covid-19 a akými novinkami aktualizovali svoju ponuku nadštandardných výhod v súvislosti s touto témou.

Ako zistil porovnávač Asisto.sk, všetky tri existujúce zdravotné poisťovne zareagovali preplácaním testov na protilátky, na ktoré ponúkajú svojim poistencom zľavy.

Zľavy na testy a iné benefity

Až 25 percentnú zľavu z výdavkov ponúka Dôvera, nasleduje Všeobecná zdravotná poisťovňa (zľava 15%) a 12% až 31% výdavkov na testovanie vo vybraných zdravotníckych zariadeniach preplatí klientom Union.

Rovnako ako zľavu na testovanie protilátok, majú všetky 3 poisťovne vo svojich aplikáciách aj Digitálny Covid preukaz EÚ.

V čom sa jednotliví poskytovatelia líšia a zvolili rozdielne prístupy v nadštandardnom plnení?

Najmenšia poisťovňa UNION ponúka okrem antigénových testov zľavy 12% do 31% aj na PCR a kloktacie testy. Tieto musia byť, ale zrealizované len vo vybraných zariadeniach resp. laboratóriách a úhrada sa prepláca pri splnení určených podmienok (viac tu: https://www.union.sk/zlava-test-covid/).

Štátna VŠZP vsadila na 5 percentnú zľavu na post-covid pobyt v kúpeľoch v Trenčianskych Tepliciach.

Pomoc pre post-covid pacientov v mobile

Najväčšia súkromná poisťovňa Dôvera sa zamerala na postcovidové stavy a túto agendu poňala naozaj komplexne. Ponúka pomoc tým pacientom, ktorí COVID prekonali a to priamo v ich mobilných telefónoch. Keďže mnohí z pacientov majú dlhodobé problémy – ide o chronické ochorenie, ktoré už dostalo aj svoj názov tzv. dlhý covid (Long covid), – môžu si bezplatne stiahnuť na Slovensku vyvinutú mobilnú aplikáciu Zhiva (Živa)
Táto môže pomôcť lepšie zvládať následky prekonaného koronavírusu a vrátiť ich k plnému zdraviu.

Aplikácia okrem praktických rád od lekárov z praxe poskytne navyše aj balík extra služieb. Obsahuje vstupnú prehliadku, ktorá posúdi vážnosť symptómov a celkový vplyv choroby na organizmus a zistené hodnoty porovná so štandardnými hodnotami zdravej populácie.

Ďalej umožní symptómy konkrétneho pacienta pravidelne merať a sledovať tak, ako sa jeho zdravotný stav vyvíja. Ponúka tiež dychové cvičenia vytvorené na mieru pre pacientov s dlhým covidom, ktoré pomáhajú proti únave, dýchavičnosti, ale aj stresu.

Dostupný je tiež online kurz o riešení najčastejších problémov sprevádzajúcich tzv. dlhý covid ako aj Covidpedia s prehľadom najčastejších problémov a diagnóz doplnenú o možné riešenia vrátane skutočných príbehov iných pacientov!

Súčasťou servisu aplikácie Zhiva sú aj kontakty na poskytovateľov zdravotnej starostlivosti , ktorí majú skúsenosti s liečbou dlhého covidu. Nechýbajú ani rady, ako získať kúpele a na čo sa pýtať lekára.

Porovnávací portál Asisto.sk sa nevenuje len téme koronavírusu. Prehľadným spôsobom sumarizuje a pravidelne aktualizuje všetky benefity jednotlivých zdravotných poisťovní a dokáže tak pomôcť pri rozhodovaní sa existujúcich či nových poistencov.