Na aké preventívne prehliadky máte nárok? - Asisto.sk - porovnanie zdravotných poisťovní

Na aké preventívne prehliadky máte nárok?

Prevencia je dnes už pojem, ktorý väčšina z odborníkov uznáva ako kľúčový faktor pre zdravý život. Čoraz častejšie si to uvedomujú aj pacienti či klienti zdravotných poisťovní.

Okrem individuálnej prevencie, ktorá zahŕňa základné prvky zdravého stravovania, aktívneho života, pohybu či vyhýbanie sa škodlivým závislostiam (fajčenie, alkohol, drogy, jedlo), je tu však aj inštitucionálna prevencia poskytovaná rôznymi lekármi a špecialistami.

Chcete mať prehľad, aké preventívne prehliadky zabezpečujú zdravotné poisťovne? Použite porovnávač ponuky poisťovní. 

Nejde len o cukrovku, srdcovocievne a nádorové ochorenia, ktoré v počiatočných štádiách ťažko odhaliť, keďže sa neprejavujú žiadnymi bolesťami. Počty ich obetí sú vo vyspelom svete alarmujúce a patria k najčastejším príčinám predčasných a odvrátiteľných úmrtí.

Jednou z najjednoduchších a navyše bezbolestných metód na ich odhalenie sú preventívne vyšetrenia a pravidelné prehliadky tak u všeobecných lekárov, ako aj u špecialistov. Žiaľ, absolvuje ich iba zhruba tretina žien a ešte nižší počet mužov na Slovensku, hoci na ne vyplýva nárok z verejného zdravotného poistenia!

Myslite na zdravie svoje, svojich najbližších a tiež kvalitu svojho života. Práve preventívna prehliadka, ktorá zvyčajne nezaberie viac času ako 30-45 minút, vám môže toto všetko zachrániť.

Aké rôzne preventívne prehliadky môžete získať v rámci zdravotného poistenia?

U všeobecného lekára

Zvyčajne raz za dva roky. Komplexné vyšetrenie vrátane základných odberov.

U gastroenterológa
Prehliadka sa spravidla robí pacientom vo veku 50 rokov a starším. Kolonoskopické vyšetrenie umožní odhaliť polypy a skoré štádiá rakoviny hrubého čreva či konečníka.

U gynekológa
Od 18 rokov ide u žien o vyšetrenia raz ročne. V rámci ambulantného vyšetrenia lekár vykoná vyšetrenie prsníkov, ultrasonografické vyšetrenie sondou vaginálne a abdominálne a podľa usúdenia aj ultrasonografické vyšetrenie prsníkov.

U zubára
Muži, ženy, ale aj deti majú nárok na bezplatnú prehliadku raz ročne. Práve táto prehliadka je následne podmienkou na preplácanie ošetrenia napríklad zubného kazu. V rámci preventívnej prehliadky dentista môže v prípade potreby odstrániť zubný povlak a kameň.

U urológa
Čím skôr dostane lekár šancu odhaliť u mužov rakovinu prostaty, tým je šanca na jej vyliečenie vyššia. Ak máte viac ako 50 rokov, nárok na prehliadku máte každé 3 roky.

Očkovanie
Medzi preventívne opatrenia patrí okrem osvety aj očkovanie proti najčastejšie sa vyskytujúcim nákazlivým chorobám, ako je chrípka, žltačka, záškrt, encefalitída, tetanus alebo aj rôzne očkovania ohrozených skupín (pneumokoky, HPV).

Obezita

V ponuke poisťovní sa objavujú aj špeciálne preventívne opatrenia týkajúce sa obezity, ktorá je štartovacou čiarou pre vznik chronických a vážnych ochorení. Preventívne opatrenia obsahujú napríklad pobyt v kúpeľnom zariadení zameraný na správne stravovanie a pohybové aktivity, ale aj liečbu u psychológa.

Chcete získať personalizovaný prehľad o preventívnych opatreniach v ponuke zdravotných poisťovní? Využite prehľadný porovnávač.