Zaujali vás benefity zdravotných poisťovní? Ukazuje sa, že viaceré majú háčik! - Asisto.sk - porovnanie zdravotných poisťovní

Zaujali vás benefity zdravotných poisťovní? Ukazuje sa, že viaceré majú háčik!

Každá zdravotná poisťovňa ponúka niekoľko desiatok benefitov vo forme finančných príspevkov, zliav alebo nadštandardných služieb. Sú to ich hlavné tromfy, na ktoré lákajú nových poistencov. Je však potrebné byť ostražitý. Nie všetky ponúkané benefity sú skutočne výhodné a niektoré sú prakticky len ťažko dosiahnuteľné. Na tieto nenápadné háčiky v ponuke si posvietil nezávislý porovnávač zdravotných poisťovní Asisto.sk, ktorý pomáha poistencom zorientovať sa v ponuke výhod. Na aké reklamné finty by ste si mali dať pozor pri výbere zdravotnej poisťovne a posudzovaní ponúkaných benefitov?

Je benefit skutočne benefitom nad rámec zákona?

Každý poistenec má zo zákona právo na poskytnutie určitých úkonov zdravotnej starostlivosti a úhradu nákladov za ňu. Táto základná a zákonom definovaná starostlivosť zahŕňa prevenciu, diagnostiku a liečbu. Cieľom je, aby poskytovateľ zdravotnej starostlivosti zabezpečil zdravotné výkony na záchranu života, vyliečenie choroby, zabránenie zhoršovania stavu či prechodu choroby do chronického štádia, prevenciu, ako aj zmiernenie prejavov choroby.

Poistenec sa však môže stretnúť s tým, že zdravotné poisťovne občas ponúkajú benefity, ktoré sú prezentované ako nadštandardné, nad rámec zákona, pritom však na ne má nárok každý poistenec a nejde teda o žiaden benefit. Ide hlavne o rôzne typy preventívnych prehliadok a diagnostických vyšetrení, či už komplexných alebo špecifických, zameraných napríklad na oči, gastroenterológiu – tieto výkony musí uhradiť každá z poisťovní automaticky.

Informujte sa u svojho lekára, na ktoré výkony máte nárok zo zákona v rámci zákonného zdravotného poistenia.

Je benefit skutočne pre všetkých?

Väčšina klientov sa pri výbere zdravotnej poisťovne riadi vyhodnocovaním nadštandardných benefitov, ktoré môžu ušetriť množstvo finančných prostriedkov alebo zabezpečiť iné výhody. Zdravotné poisťovne si to uvedomujú a preto tvrdia, že ich poskytujú všetkým poistencom. Nie vždy to tak aj je! Niektoré benefity môžete získať iba ak ste členom vymedzenej skupiny, iné sú zas určené len pre deti do 18 rokov. Okrem toho každá poisťovňa benefity nazýva inak a ich čerpanie podmieňuje viacerými podmienkami. Dôležité je prečítať si okrem názvu benefitu aj podmienky jeho čerpania.

Je benefit skutočne dosiahnuteľný za stanovených podmienok?

Podmienky na čerpanie nadštandardného benefitu zdravotné poisťovne často uvádzajú veľmi komplikovane. Keď sa ho potom rozhodnete využiť, narazíte na množstvo absurdných priam až nesplniteľných podmienok. Tieto benefity možno pokojne považovať za neférové. Napríklad musíte byť súčasťou viacčlennej skupiny, ktorá má svojho „správcu“ a on rozhoduje či a kedy sa k uplatneniu benefitu vôbec dostanete. V médiách (napr. Denník N) sa objavilo viacero svedectiev rozhorčených užívateľov, ktorí takto nastavený systém považujú priam za nesplniteľný.

Niekedy sa musíte „trafiť“ do jedného z presne a veľmi špecificky definovaných výkonov, na ktorý sa benefit vzťahuje. Inokedy zasa zistíte, že nadštandardnú službu je možné uplatniť si iba v obmedzenom počte zdravotníckych zariadení často na opačnom konci republiky. Mnohí poistenci už majú reálnu skúsenosť, že sa benefit reálne nedá dosiahnuť a radšej svoju snahu vzdajú.

Nie je dokonca núdza ani o prípady, keď ľudia nadobudli pocit, že zámerom zdravotnej poisťovne bola snaha odradiť ich od využitia benefitu. Aj pod tlakom verejnosti v poslednom období, niektoré poisťovne podmienky čerpania benefitov upravujú.

 

Vyznať sa v ponuke benefitov zdravotných poisťovní nie je jednoduché. Preto je vhodnou pomôckou prehľadný nezávislý porovnávač Asisto.sk. Všetky benefity sú zoradené prehľadne. U každej z troch zdravotných poisťovní v porovnávači Asisto.sk zistíte, či daný benefit poskytuje a v akom rozsahu. Nemusíte strácať čas prehľadávaním webových stránok poisťovní a pátrať. Ušetríte čas a zároveň sa vďaka porovnaniu môžete ľahšie rozhodnúť.