Lákavé benefity vo výške stoviek eur od zdravotných poisťovní? Pri ich získaní sa riadne zapotíte! - Asisto.sk - porovnanie zdravotných poisťovní

Lákavé benefity vo výške stoviek eur od zdravotných poisťovní? Pri ich získaní sa riadne zapotíte!

Niektoré z najnovšie predstavených finančných benefitov vo výške stoviek eur znejú skutočne lákavo. Porovnávací portál Asisto.sk, ktorý pravidelne monitoruje novinky na trhu zdravotných poisťovní, zisťoval, aké sú podmienky získania spomenutých príspevkov.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa vyrukovala na tradičné jesenné obdobie spojené s možnosťou zmeniť poskytovateľa zdravotného poistenia s novou reklamnou kampaňou. Hovorí v nej o finančných benefitoch 120 až 450 eur na rôzne nadštandardné ošetrenia či operácie očí, alebo starostlivosť o chrup. Na ich čerpanie však treba splniť jednu základnú podmienku – a tou je účasť v 8-člennej skupine v rámci tzv. Peňaženky zdravia MAXI. Všetci sa pritom v rámci spoločného „balíka“ skladajú na výhodu pre jedného.

Nebude to také ľahké
Získanie všetkých lákavých finančných výhod je podmienené účasťou v tzv. Peňaženke zdravia MAXI, môžete ich teda v plnej miere využiť len ako súčasť takejto skupiny. Všetci jej členovia (minimálne 4, maximálne 8 osôb) musia mať absolvované všetky povinné preventívne prehliadky – dospelé ženy aj gynekologické a muži zasa urologické, podstúpili povinné očkovania a nemajú žiadne nedoplatky na zdravotnom poistení.

Nik z členov nesmie počas roka požiadať o zmenu zdravotnej poisťovne.

Žiadosť v Peňaženke zdravia MAXI podáva za všetkých členov výhradne správca skupiny. Ten koná za všetkých prostredníctvom mobilnej aplikácie a na jeho účet prichádzajú aj platby od poisťovne.

K žiadosti o preplatenie mu musí člen skupiny, ktorý benefit čerpal, pripraviť nasledujúce podklady: názov požadovaného benefitu, IČO poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, zaplatenú sumu, požadovanú (ak je iná ako na bločku) a samotný doklad o zaplatení.

Žiadosť o preplatenie musí za ostatných podať do 60 dní od úhrady za zubné ošetrenie.
Úhrada príde podľa termínu podania žiadosti na účet správcu skupiny buď do 31. 10.
(ak je žiadosť podaná do 30. 6.), alebo do apríla nasledujúceho roka (žiadosť podaná do 31. 12.).

Po splnení týchto podmienok môže poistenec prostredníctvom vedúceho 8-člennej skupiny požiadať a následne potenciálne získať 450 eur na laserovú operáciu očí či rovnakú sumu na strojček na zuby.

Obľúbený zubný benefit je u Všeobecnej zdravotnej poisťovne vo výške 120 eur na osobu v rámci skupinovej Peňaženky zdravia MAXI.

Individuálny poistenec
Ak ste jednotlivec alebo trojčlenná skupina, tak suma ani zďaleka nedosahuje avizované finančné benefity uvádzané v reklamách. VŠZP ponúka 60 eur na zubné ošetrenie na dospelú osobu a 30 eur na dieťa za rok.

A čo konkurencia?
V porovnaní s VŠZP sa dve súkromné poisťovne Dôvera a Union zameriavajú na jednotlivcov a zvyšujú individuálne finančné benefity, pre ktorých získanie netreba vytvárať skupiny, ale poistenec ich môže využívať podľa vlastného uváženia.

Napríklad UNION od 1. januára 2022 zvyšuje príspevok na zubné ošetrenie na 150 eur na osobu na rok s možnosťou čerpať aj jednorazovo. Dôvera už teraz 150 eur na osobu prepláca, ale od roku 2022 rozširuje rozsah výkonov, na ktoré je možné zubný benefit uplatniť.

V oboch súkromných poisťovniach ponúkajú benefit preplatenia okuliarových rámov a skiel pre deti: v Dôvere to od 1. 1. 2022 bude 50 eur. V UNIONE je to momentálne 20 eur. VŠZP pre jednotlivca tzv. očný benefit neponúka.

Doplatky za lieky sú jeden z najvyužívanejších benefitov. Pri jednotlivcoch prispieva VŠZP sumou 20 eur na dospelú osobu. UNION uhradí deťom do 17 rokov 100 % doplatku. Najštedrejšia je v tomto ohľade Dôvera, ktorá preplatí až 300 eur na dieťa a 300 eur na rodiča.

Buďte v obraze
Chcete mať aktuálny prehľad o všetkých benefitoch zdravotných poisťovní? V takom prípade je pre vás určený porovnávač výhod zdravotných poisťovní Asisto.sk, ktorý ponúka prehľadné a objektívne porovnanie benefitov a poskytne vám komplexný obraz o ich ponuke.