Aká je pravda o ohurujúcich benefitoch z reklám zdravotných poisťovní? - Asisto.sk - porovnanie zdravotných poisťovní

Aká je pravda o ohurujúcich benefitoch z reklám zdravotných poisťovní?

Vyberáte si zdravotnú poisťovňu podľa výšky benefitu, ako ste o ňom počuli v reklamnom slogane? Rozhodnutie na základe tejto finančnej preferencie môže byť krátkozraké. Za nadštandardnými výhodami sa niekedy skrývajú ťažko splniteľné podmienky, ale najmä sklamanie, že ste opäť naleteli a celá pravda sa ukrývala kdesi v texte uvedenom malými písmenkami.

Na čo by ste si teda mali dať pozor? Základný a nezávislý obraz o benefitoch si urobíte napríklad vďaka porovnávaciemu portálu Asisto.sk. Záujemcovi dá prehľadnú informáciu vrátane detailov, ktoré sú nezriedka prekvapujúce a v reklamách obvykle zamlčané.

Väčšina ľudí sa pri výbere poisťovne prirodzene zaujíma o to, čo by mohli dostať nad rámec zákona. Najvyužívanejšie sú finančné benefity. Samotná výška benefitu by však nemala byť rozhodujúcim faktorom. Odporúčame zistiť si, čo si nárok na ten-ktorý produkt vyžaduje a či vôbec dokážete splniť podmienky poisťovne na jeho získanie.

Ako pre koho

Z finančného hľadiska navonok najzaujímavejší benefit ponúka Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) – Peňaženka zdravia MAXI. Je to skupinový produkt, pre rodinu alebo kolektív dobrých známych, ktorý jej umožňuje získať pre jedného z jej členov až 800 eur.

Základnou podmienkou nároku naň je, aby skupinu tvorilo 3 až 8 osôb. Každý člen má na začiatku k dispozícii „virtuálnych“ 100 eur, z ktorých polovicu môže solidárne venovať inému členovi. Ak ostatní cítia potrebu pomôcť inému v tejto skupine, môžu sa medzi sebou dohodnúť a zdieľať polovicu zo svojej pridelenej sumy (čiže 50 €) a zvyšnú sumu 50 € použiť pre seba.

Na jednej strane to znamená, že človek môže získať až 450 eur na laserovú operáciu očí, či na zubný strojček pre dieťa. Na druhej strane si to v duchu podmienok vyžaduje, aby skupinu tvorilo až osem osôb a súčasne, aby sedem z nich venovalo 50 eur tomu ôsmemu.

Ponuka skrýva aj ďalšie úskalia, ale o tých sa mnohí dozvedia až v čase, keď je na prehodnotenie rozhodnutia neskoro.

Počítajme spolu: Oči a zuby

V zdravotných poisťovniach Dôvera a Union funguje preplácanie jednoducho. Z finančného hľadiska sa niektoré z ich benefitov môžu javiť menej zaujímavé, ale človek poistený v súkromnej poisťovni na ne dosiahne ľahšie a bez zbytočných „pridružených“ starostí.

Na okuliarový rám pre deti do 18 rokov vám napríklad v Dôvere dajú 50 eur (program Zdravé oči) a v Unione 70 eur (program Očný balík). Naopak, jednotlivec poistený v štátnej VŠZP má k dispozícii 63-percentnú zľavu a to len vo vybranej sieti očných optík.

Ročný príspevok na zubára v oboch súkromných poisťovniach predstavuje až 150 eur ročne.

V Dôvere ide o príspevky 30 eur až 5 krát ročne. Podmienkou je len pravidelná preventívka u zubára a všeobecného lekára. Absolvovať ju môžete aj 90 dní po podaní žiadosti o zubný benefit! Príspevok sa následne vyplatí max. do 90 dní po podaní žiadosti.

Ani u Unionu si netreba nič aktivovať. Príspevok je 150 eur ročne (jednorázovo alebo po častiach) pre deti aj dospelých, pričom ale 100 eur je na zubné ošetrenie a zvyšok na zubnú hygienu.

Podmienkou sú len preventívky u stomatológa (v predchádzajúcom roku alebo najneskôr v deň podania žiadosti) a všeobecného lekára (najneskôr jeden pracovný deň pred poskytnutím stomatologického výkonu). Na podanie žiadosti máte 30 dní a príspevok sa vyplatí najneskôr do 90 dní od podania žiadosti.

Zoznam podmienok VšZP

Ročný príspevok VšZP na dospelého jednotlivca je pri stomatologických úkonoch 60 eur (dvakrát ročne po 30 eur) a na dieťa 30 eur. Čo všetko treba na jeho získanie? Musíte si aktivovať program Peňaženka MINI a absolvovať všetky preventívne prehliadky (stomatológ, všeobecný lekár, u žien gynekológ, u mužov urológ). Žiadosť na preplatenie treba podať do 60 dní (aj cez epobočku alebo mobilnú aplikáciu) a príspevok vám preplatia podľa toho, kedy bola žiadosť podaná.

Vyššie uvedené príklady potvrdzujú, aké dôležité je sledovať u zdravotných poisťovní nielen výšky preplácaných úkonov, ale aj podmienky získania týchto benefitov.

Zdravotnú poisťovňu môžu poistenci zmeniť do 30. 9. 2022. Poistencom novej poisťovne sa stanú od 1. 1. 2023. Všetky tri zdravotné poisťovne ponúkajú možnosť prepoistenia priamo na svojich web stránkach, telefonicky alebo na pobočkách. Portál Asisto.sk prináša poistencom, ako pomôcku pre správne rozhodnutie, objektívne a nezávislé porovnanie benefitov zdravotných poisťovní.